NAM in Beemster en Zeevang

De jury van ‘Steek energie in de buurt’, editie Beemster en Zeevang, maakte woensdag 11 juli bekend welke zeven inzenders hun idee kunnen uitvoeren met financiële hulp van NAM.
Inwoners van de gemeenten Beemster en voormalig Zeevang (nu Edam-Volendam) droegen veertien ideeën aan om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. De jury bestond naast een vertegenwoordiging vanuit NAM uit wethouder Schütt (Edam-Volendam) en wethouder Zeeman (Beemster).

De winnaars van Steek energie in de buurt, editie Beemster en Zeevang

Winnaars
De zeven winnende projecten zijn zeer uiteenlopend:

  1. IJscub Warder-Oosthuizen organiseert een kinderspelmiddag.
  2. Buurtvereniging De Brongasbuurt verheugt zich op een tent met toebehoren, voor activiteiten in zomer en winter.
  3. De Wereldtuin, die ontmoetingen organiseert tussen vrouwen van Nederlandse en van migrantenafkomst, krijgt financiering voor een zomerproject.
  4. Een zorgboerderij knapt een nabijgelegen natuurgebied op, inclusief uitkijk- en ontmoetingsplek.
  5. Het evenement ‘Kwadijk op de kaart’ wil inwoners bij elkaar brengen en warm laten lopen voor de plaatselijke verenigingen.
  6. Een zwemclub voor mensen met een beperking kan naast het wekelijkse zwemuur maandelijks het extra recreatiebad huren.
  7. Tot slot plaatst een hospice zonnepanelen op het dak.

Activiteiten van NAM in Beemster en Zeevang

NAM kent een lange historie in de gemeenten Beemster en voormalig Zeevang. De eerste gasput werd al in de jaren ’60 geboord in Oosthuizen. Tegenwoordig wordt alleen nog gas gewonnen in Westbeemster aan de Jisperweg en in Noordbeemster aan de Havermeerweg. Er wordt dagelijks circa 1 miljoen m3 gas gewonnen uit drie kleine gasvelden. Dat is voldoende gas om circa 200.000 huishoudens van gas te voorzien. De gasvelden liggen voor het grootste deel onder de gemeente Beemster en onder voormalig Zeevang. Het gewonnen gas wordt op de locatie aan de Havermeerweg in de behandelinginstallatie van water en onzuiverheden ontdaan, voordat het aan GasUnie wordt overgedragen.

Ook onze boortoren is geen onbekende in Beemster, de afgelopen jaren heeft de boortoren twee keer in Noordbeemster gestaan. In het najaar van 2017 is met behulp van een boortoren een extra put geboord in een reeds producerend gasveld. Deze nieuwe put is begin 2018 in gebruik genomen en produceert naar verwachting voor 10 – 15 jaar aardgas.

Omdat onze activiteiten niet ongemerkt voorbij gaan en wij al die jaren energie uit de diepe ondergrond hebben gehaald, willen wij ‘energie’ aan de buurt terug te geven. Daarom lanceren wij de campagne ‘Steek energie in de buurt’, waarbij buurtbewoners uitgenodigd worden ideeën voor projecten voor de buurt in te sturen. Meedoen kan tot en met vrijdag 22 juni 2018. De inzenders van de beste ideeën maken kans hun project met financiële steun van NAM te realiseren.

U kunt meedoen als u in de gemeente Beemster of in de volgende zuidelijke dorpen van de gemeente Edam-Volendam woont: Beets, Hobrede, Etersheim, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen, Schardam en Warder woont.