Afgeronde Edities
coevorden

Maar liefst 26 buurtbewoners zonden een idee in voor een buurtproject dat wonen in de gemeente Coevorden nog leuker en plezieriger maakt. Zij namen daarmee deel aan het project ‘Steek energie in de buurt’ en hoopten zo hun project op kosten van NAM te mogen uitvoeren. Tijdens een bijeenkomst in Dalen maakte de jury dinsdagavond 18 juli bekend welke projecten een financiële bijdrage krijgen.

De winnaars van Steek energie in de buurt, editie Coevorden

De winnaars van Steek energie in de buurt, editie Coevorden zijn:

  1. DOE-plein Daol’n: Herinrichting schoolplein/molenplein naar een DOE-Plein, een multifunctioneel plein voor toeristen/schoolkinderen/ouders maar vooral ook senioren om de verbondenheid en saamhorigheid te vergroten in het dorp.
  2. Garnizoensdag Coevorden: Stichting Garnizoensstad Coevorden wil door middel van het organiseren van een Garnizoensdag bijdragen aan de profilering van Coevorden als vestingstad en garnizoensstad. Op de Markt zulle kampementen worden ingericht door verschillende re-enactmentgroepen. Hierdoor ontstaat een klein dorp waar bezoekers diverse aspecten van het dagelijks leven in een garnizoensstad kunnen beleven en waar mogelijk ook actief mee kunnen doen. Het kampement wordt uitvalsbasis voor alle activiteiten die zich voor een groot gedeelte afspelen in de winkelstraten.
  3. Buurt en speeltuinvereniging Poppenhare: De meest gebruikte schommel in deze speeltuin is onlangs afgekeurd. En juist deze schommel werd veel gebruikt door de kinderen ( 4-12 jaar) in de buurt. De BSV kan nu deze schommel gaan vervangen door een nieuwe zodat kinderen weer kunnen schommelen!
  4. Multifunctionele sportkooi Noord Sleen: Een multifunctionele sportkooi realiseren die gebruikt kan worden als ontmoetingsplek voor de jeugd, voor de school en voor dorpsactiviteiten voor jong en oud. De kooi is geschikt voor allerlei soorten balspellen (handbal, voetbal, volleybal, basketbal, pannavoetbal, trefbal, ..... of eigen spelvorm).
  5. Theater Hofpoort: Jonge cultuurambassadeurs willen zich graag samen hard maken voor het enthousiasmeren van jongeren in Coevorden voor cultuur. Als eerste subonderdeel van het project zullen de cultuurambassadeurs via zelf bedachte vormen van promotie drie geselecteerde voorstellingen in drie verschillende genres van het nieuwe theaterseizoen promoten onder jongeren.
  6. Zwembad Zweeloo: Naast het verduurzamen van het zwembad en het geven van ruimte aan verschillende vrijwilligersorganisaties, wil stichting zwembad Zweeloo een koppeling maken met het onderwijs. Door leerlingen rond te leiden en uitleg te geven over duurzaamheid, energie en de werking van de zonnecollectoren willen ze hen voorbereiden op de samenleving van de toekomst.


Activiteiten van NAM in Coevorden

In 1951 startte er iets bijzonders in Nederland: huishoudens werden voor het eerst aangesloten op aardgas. Daardoor werd het comfort en de veiligheid in huizen enorm verhoogd.

De eerste gemeente die deze energietransitie van de 20ste eeuw doormaakte, was de gemeente Coevorden.

Hoe is dat zo gekomen? Doordat het eerste aardgas ooit in deze gemeente werd gevonden in 1948. Bij toeval, want eigenlijk was de maatschappij die het gas vond, op zoek naar olie.

Die maatschappij heet (nog steeds) de Nederlandse Aardolie Maatschappij, kortweg NAM. De NAM bestaat dit jaar 70 jaar en is al die 70 jaar actief in Coevorden. Zowel met olie als gas. Daarom is het dit jaar tijd voor een bijzonder gebaar terug: Op 8 mei start de campagne Steek Energie in de Buurt Coevorden. We hebben olie en gas gehaald: we brengen graag wat terug!