NAM in De Wolden

De acht winnaars van ‘Steek energie in de buurt’, editie De Wolden, kregen vrijdagavond 17 mei een cheque uitgereikt. Het geld gebruiken ze voor projecten voor en door buurtbewoners.

De winnaars van Steek energie in de buurt, editie Coevorden

Wethouder Gerrie Hempen hielp de NAM bij het uitreiken van de cheques in de Westerbergen in Echten.

Dit zijn de winnaars:

 1. Stichting “De Es’ uit Echten
  Verbreden/ verjongen van de Bellefair kunstmarkt in Echten om het aantrekkelijker te maken voor bezoekers.
 2. Belangenvereniging Koekange e.o.
  Het aanleggen van een familiepad langs de Dwarsdijk. Door de aanleg van dit pad wordt het voor de fietsers en wandelaars veiliger.
 3. Werkgroep Mina Koes uit Zuidwolde
  De Moord bij het zwarte gat is een openluchtvoorstelling die 5 keer opgevoerd gaat worden. De spelers zijn afkomstig uit lokale toneelgroepen en koren.
 4. Dorpshuis de Schakel In Koekange
  De huidige verwarmingsketel van het dorpshuis is aan vervanging toe. Met deze bijdrage kan een duurzame verwarmingsketel worden aangeschaft.
 5. Speeltuinvereniging de Speulhorst
  De speeltuin ontvangt een bijdrage voor de aanschaf van een nieuw speeltoestel in De Wijk
 6. Werkgroep Ons Trapveld in Topvorm
  Het sportveld naast de Basisschool ’t Echtenest krijgt een metamorphose. Er zal een trapveld worden gecreeerd. Als het klaar is biedt het ook aan buurtbewoners en/of ouders de mogelijkheid om er te gaan zitten, of om naar de sportende kinderen te kijken.
 7. Natuurvereniging Zuidwolde
  Het dorpsommetje rond de bebouwde kom van Zuidwolde, ook wel bekend als het vlinderommetje, krijgt een extra lus. Deze aanvulling zal het ommetje nog aantrekkelijker maken.
 8. Stichting zwembad de waterlelie
  Het zwembad in Zuidwolde wil graag verduurzamen. Zij ontvangen een bijdrage voor de aanschaf van zonnepanelen.

Activiteiten van NAM in De Wolden

NAM kent een lange historie in gemeente De Wolden. De eerste gasput werd begin iaren '50 geboord in De Wijk en in 1954 bereikt een boring in Zuidwolde de einddiepte van 2911 meter. De aangetroffen gesteente­lagen bevatten aardgas, maar niet voldoende om in productie te nemen. Tegenwoordig wint NAM gas op locaties in Koekange, Koekangerveld en Echten. Het gasveld ligt dus onder deze dorpen. NAM kan door het injecteren van stikstof nog steeds aardgas winnen uit dit veld. In totaal nog circa twee miliard m3. Genoeg aardgas om alle Drentse huishoudens gedurende zes jaar van gas te voorzien. Het gewonnen gas gaat via ondergrondse leidingen naar de behandelingslocatie Ten Arlo die aan de wijk Erflanden in Hoogeveen grenst. Daar worden water en aardgascondensaat uit het aardgas gehaald voordat het aan Gasunie wordt overgedragen.

Ook onze boortoren is geen onbekende in de dorpen Echten, Koekange en Koekangerveld. In 2016 heeft de toren meerdere putten geboord. Als alles volgens planning verloopt, komt de boortoren in 2019 nog een keer naar de Kruisweg in Echten voor het boren van twee putten.

Omdat onze activiteiten niet ongemerkt voorbij gaan en wij al die jaren energie uit de diepe ondergrond hebben gehaald, willen wij ‘energie’ aan de buurt teruggeven. Daarom lanceren wij de campagne ‘Steek energie in de buurt’, waarbij buurtbewoners uitgenodigd worden ideeën voor projecten voor de buurt in te sturen. Meedoen kan tot en met vrijdag 29 maart 2019. De inzenders van de beste ideeën maken kans hun project met financiële steun van NAM te realiseren. We hebben wat gehaald, nu brengen we wat terug!

U kunt meedoen als u in de gemeente De Wolden woont. (De inschrijving is inmiddels gesloten.)