NAM in De Wolden

Activiteiten van NAM in De Wolden

Steek jij energie in de buurt met een mooi project? Dan maak jij, als inwoner van gemeente De Wolden, kans om jouw project te realiseren.

NAM kent een lange historie in gemeente De Wolden. De eerste gasput werd begin iaren '50 geboord in De Wijk en in 1954 bereikt een boring in Zuidwolde de einddiepte van 2911 meter. De aangetroffen gesteente­lagen bevatten aardgas, maar niet voldoende om in productie te nemen. Tegenwoordig wint NAM gas op locaties in Koekange, Koekangerveld en Echten. Het gasveld ligt dus onder deze dorpen. NAM kan door het injecteren van stikstof nog steeds aardgas winnen uit dit veld. In totaal nog circa twee miliard m3. Genoeg aardgas om alle Drentse huishoudens gedurende zes jaar van gas te voorzien. Het gewonnen gas gaat via ondergrondse leidingen naar de behandelingslocatie Ten Arlo die aan de wijk Erflanden in Hoogeveen grenst. Daar worden water en aardgascondensaat uit het aardgas gehaald voordat het aan Gasunie wordt overgedragen.

Ook onze boortoren is geen onbekende in de dorpen Echten, Koekange en Koekangerveld. In 2016 heeft de toren meerdere putten geboord. Als alles volgens planning verloopt, komt de boortoren in 2019 nog een keer naar de Kruisweg in Echten voor het boren van twee putten.

Omdat onze activiteiten niet ongemerkt voorbij gaan en wij al die jaren energie uit de diepe ondergrond hebben gehaald, willen wij ‘energie’ aan de buurt teruggeven. Daarom lanceren wij de campagne ‘Steek energie in de buurt’, waarbij buurtbewoners uitgenodigd worden ideeën voor projecten voor de buurt in te sturen. Meedoen kan tot en met vrijdag 29 maart 2019. De inzenders van de beste ideeën maken kans hun project met financiële steun van NAM te realiseren. We hebben wat gehaald, nu brengen we wat terug!

U kunt meedoen als u in de gemeente De Wolden woont.

Inschrijven voor editie De Wolden