NAM in Emmen

Steek energie in de buurt – Gemeente Emmen

Steek jij energie in de buurt met een mooi project? Dan maak jij, als inwoner van gemeente Emmen, kans om jouw project te realiseren.

NAM en Emmen: een gedeelde geschiedenis

Emmen is de geboortegrond van NAM. Door de vondst van olie in de ondergrond van Schoonebeek werd de Nederlandse Aardolie Maatschappij opgericht. Al meer dan 70 jaar -met een kleine pauze- is NAM daardoor te zien in de gemeente Emmen; veel mensen hebben op de één of andere manier een link met NAM of de werkzaamheden. Naast de oliewinning is ook de gaswinning in deze regio van groot belang geworden. Er zijn meerdere gasvelden in en rondom Emmen. Sommige daarvan zijn al leeg of stopgezet. Andere kunnen met de laatste procenten gas de komende jaren nog een waardevolle bijdrage leveren aan de energiebehoefte van Nederland.

Samen naar de toekomst

Op 49 plaatsen in de gemeente Emmen heeft NAM op dit moment nog locaties voor de winning van aardolie of aardgas. Ook onze Gaszuiveringsinstallatie aan de Phileas Foggstraat valt daaronder. De bouw startte in 1985 en de installatie werd in 1988 geopend. De kubieke meters gas werden steeds minder en in januari 2018 is NAM gestopt met het verwerken van aardgas. Met het stopzetten van de installatie verdwijnen in 2019 de in het oogspringende hoge fakkel en schoorsteen op het terrein en bouwen we vervolgens samen met een flink aantal innovatieve partijen aan de toekomst. De eerste energiehub van Nederland kan daardoor in Emmen gebouwd worden. De bestaande olie- en gasinfrastructuur, waaronder de gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen, krijgen daarmee een nieuwe duurzame bestemming en helpen mee aan een duurzame energievoorziening in de toekomst. Slimme combinaties van energiethema’s komen in een stroomversnelling doordat bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken. En dat is precies waar de energietransitie om draait! Samenwerken.

Nam locatie Emmen

We hebben wat gehaald, nu brengen we wat terug!

Omdat onze activiteiten niet ongemerkt voorbijgaan en wij al die jaren energie uit de diepe ondergrond hebben kunnen halen, willen wij ‘energie’ aan de buurt teruggeven. Daarom lanceren wij de campagne ‘Steek energie in de buurt’, waarbij buurtbewoners uitgenodigd worden ideeën voor projecten voor de buurt in te sturen. Meedoen kan tot en met vrijdag 21 juni 2019 (de inschrijvingstermijn is verlengd tot 12 juli 2019). De inzenders van de beste ideeën maken kans hun project met financiële steun van NAM te realiseren.

Een goed idee voor Emmen? Schrijf je in!

Inschrijven voor editie Emmen

U kunt meedoen als u in de gemeente Emmen woont.