Afgeronde Edities
schiebroek

Maar liefst twintig buurtbewoners zonden een idee in voor een buurtproject dat wonen in Schiebroek nog leuker en plezieriger maakt. Zij namen daarmee deel aan het project ‘Steek energie in de buurt’ en hoopten zo hun project op kosten van NAM te mogen uitvoeren. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Rotterdamse stadsboerderij Natuurtalent maakte de jury woensdagavond 30 november 2016 bekend welke projecten een financiële bijdrage krijgen.

De winnaars van Steek energie in de buurt, editie Schiebroek

De winnaars van Steek energie in de buurt, editie Schiebroek zijn:

  1. Mooi & Fleurig, van Gauri Baidjnath-Misier, waar bewoners gezamenlijk aan de slag gaan om de tuinen van De Pintostraat en De Damhouderstraat op te knappen, van plantenbakken en planten en bloemen te voorzien en dat met elkaar te verzorgen.
  2. Een kerst- of nieuwjaarsdiner voor ouderen en bewoners van Schiebroek die dat extraatje rond deze tijd van het jaar goed kunnen gebruiken, georganiseerd door Teklit Girmazion en Cees Persoon van Stichting Blaauwhof.
  3. SchieMOVE, van Mandy Wessling, een maandelijkse terugkerende sport- en spelactiviteit voor jongeren uit de buurt, om kinderen uit de buurt naar buiten te krijgen, in beweging te krijgen en indirect te leren samenspelen. Met in de zomer van 2017 een zomerweek met een week vol sport- en spelactiviteiten én een BBQ om het evenement mee af te sluiten.
  4. Mama Moes, van Elise Strijbis, het opzetten van een buurtmoestuin bij Natuurtalent voor jonge moeders en hun kinderen. Samen met deze moeders en andere wijkbewoners gaan ze groenten, fruit en kruiden verbouwen en met de oogst maaltijden maken en met elkaar delen.

Activiteiten van NAM in Schiebroek

Na 30 jaar oliewinning vertrekt NAM uit Schiebroek. Al die jaren hebben wij de gastvrijheid van de bevolking mogen ervaren en daar willen wij de inwoners voor bedanken. Wij hebben vele jaren energie uit de diepe ondergrond mogen ontvangen en nu is het onze beurt ‘energie’ aan de buurt terug te geven.

Foto uit 2013 toen de ja-knikkers de olie wonnen.
Overzichtsfoto van de locatie zoals het er nu uit ziet. De boortoren wordt gebruikt om de werkzaamheden uit te voeren.

Ja-knikkers deden het werk

Op onze NAM-locatie aan de G.K. van Hogendorpweg werd sinds 1983 met behulp van de welbekende ja-knikkers met 22 putten olie gewonnen uit het Berkel-olieveld op circa 1,5 kilometer diepte. In 30 jaar zijn 26 miljoen vaten olie geproduceerd (1 vat olie = 159 liter). Omdat de olieproductie in dit deel van het olieveld op z’n eind liep en ook het huurcontract met de gemeente binnenkort eindigt, is 1 oktober 2013 de olieproductie definitief stopgezet en zijn de ja-knikkers weggehaald. Op dit moment worden de olieputten met behulp van de boortoren ondergronds afgesloten, waarna de locatie in gewenste staat wordt opgeleverd aan de gemeente.

De olie die werd geproduceerd werd ondergronds naar onze locatie aan de Volkelstraat op industrieterrein Zestienhove in Overschie getransporteerd om verwerkt te worden. Hierna werd de olie naar de raffinaderij in Pernis gebracht voor verdere verwerking. Omdat de oliewinning is gestopt waren de installaties aan de Volkelstraat niet meer nodig. Daarom zijn deze inmiddels opgeruimd. De locatie houden wij wel aan, om mogelijk in de toekomst, het olieveld weer in productie te nemen.

Meer weten over onze activiteiten in Schiebroek? Lees hier meer.