Afgeronde Edities
twente

Financiële steun voor vijf projecten Steek Energie in de buurt

Maar liefst negentien buurtbewoners zonden een idee in voor een buurtproject dat wonen in Twente nog leuker en plezieriger maakt. Zij namen daarmee deel aan het project ‘Steek energie in de buurt’ en hoopten zo hun project op kosten van NAM te mogen uitvoeren. Tijdens een bijeenkomst In Weerselo maakte de jury donderdagavond 11 mei bekend welke projecten een financiële bijdrage krijgen.

De winnaars en juryleden van Steek energie in de buurt, editie Twente

De winnaars van Steek energie in de buurt, editie Twente zijn:

  1. Dorpstuin De Lutte, van Dorpshoes Erve Boerrigter, een laagdrempelige ontmoetingsplek annex marktplaats waar jong en oud actief bezig zijn met gezonde voeding. De producten van deze dorpstuin komen ten goede aan de inwoners van De Lutte, met name de bezoekers van de dagopvang in het dorpshoes en gezinnen met een smalle(re) beurs. Die gezamenlijke en belangeloze inzet voor gezonde voeding is een voorbeeld van hedendaags noaberschap.
  2. Electrokar Overdinkel, van Stichting Kulturhus Overdinkel. De electrokar kan in de zomer toeristen en recreanten rondleiden langs de mooie plekjes van Overdinkel. Daarnaast kunnen oudere bewoners die niet meer goed ter been zijn ook deze plekjes bezoeken en herinneringen ophalen. Om echter ook de inwoners van Overdinkel met slecht weer met elkaar te kunnen verbinden wordt gekozen voor een model waarbij deuren en ramen kunnen worden geplaatst zodat de electrokar eenvoudig kan worden omgebouwd tot een 'dicht/ gesloten' model, dat ook verwarmd kan worden.
  3. De buurtschommel van de "Pleinnoabers". Op het plein aan de Jan Tooropstraat, Piet Mondriaanstraat staan speeltoestellen, deze worden onderhouden door de buurtbewoners en zijn geschilderd in de kleuren van Mondriaan (Rood, Geel en Blauw). Het is de wens van de “Pleinnoabers” om hier nog een mooie schommel te plaatsen van duurzaam materiaal, zodat hun kinderen op die plek nog meer vertier kunnen vinden dan nu het geval is.
  4. Multifunctioneel speelveld Tilligte, van de Stichting dorpsraad Tilligte. Het aanleggen van een multifunctioneel speelveld waar men tegemoetkomt aan de wensen van de Tilligter bevolking. En waarmee we sociale kwaliteit op gebied van gezond bewegen en het bevorderen van sociale contacten tussen de mensen voor het dorp Tilligte versterkt kan worden. Een speelveld voor meerdere doeleinden en doelgroepen, waar meerdere sporten voor de jeugd kunnen worden beoefend; voetbal, volleybal, tennis ect., maar waar ook de ouderen kunnen komen om te bewegen.
  5. Het aquapark, van Werkgroep Aquapark De Zandstuve. Een aantal betrokken burgers zet de schouders onder het verbeteren van het plaatselijke gemeentelijke zwembad met de gedachte om het zwembad open te houden. En doordat men er mee bezig gaat wordt het enthousiasme ook steeds groter en gaat men zelfs verbreden naar sportstimulering met het zwembad als middel daarbij. Dit project vergroot de leefbaarheid van Vroomshoop en draagt bij aan sociale cohesie.

Activiteiten van NAM in Twente

Vanaf begin jaren 50 tot begin jaren 2000 is door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas gewonnen uit drie Twentse gasvelden. Deze kleine gasvelden hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse energievoorziening. In totaal is er 16850 miljoen m3 gas gewonnen. Heel Twente verbruikt op jaarbasis in alle huishoudens samen circa 414 miljoen kubieke meters gas.

Al die jaren heeft NAM de gastvrijheid van de bevolking mogen ervaren en daar willen zij de inwoners voor bedanken. Daarom lanceert NAM het project ‘Steek energie in de buurt’ waarbij buurtbewoners uitgenodigd worden ideeën voor projecten voor de buurt in te sturen. Meedoen kan tot en met vrijdag 7 april. De inzenders van de beste ideeën maken kans hun project met financiële steun van NAM te realiseren.

Meer weten over onze activiteiten in Twente? Lees hier meer.